AKSARAYDA YONCA

Yonca, Arapça’da “tüm yiyeceklerin kraliçesi” anlamına gelen ve hemen hemen 70’ten fazla ülkede yetişen en önemli yem bitkilerinden biridir. At, koyun, keçi, domuz, tavuk ve süt ineklerinin beslenmesinde sıklıkla kullanılır. Bunlara ek olarak, insanlarda yoncayı tüketebilir.

Aksaray’da hizmet veren firmamız, en kaliteli yoncayı sizlere sunarak hizmet vermektedir. Aksaray’da yonca alım satımı noktasında düzgün bir firma bulmakta zorlanıyorsanız hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bu yazımızda da yonca hakkında genel bilgiler vereceğiz.

Yonca Nedir?

Yonca, genellikle üç yapraklı ve mor çiçekli bir bitkidir. Dünyada kullanılan en önemli yem bitkilerinden biridir. Doğal nitrojen kaynağı olma özelliği sayesinde oldukça besleyici ve faydalıdır. Yonca bitkisi, çeşitli hava koşullarına dayanabilir ve kuraklığa karşı da direnç gösterebilir.

Derin kökleri sayesinde kendisini suya ulaştırmayı başarır. Yonca aynı zamanda saman, silajlık yem ve yeşil gübre olarak da kullanılabilir. A, B, D, E ve K gibi birçok temel vitamin içerir ve mineral açısından da zengindir.

Yonca, sadece yem bitkisi olarak değil insanlar tarafından da tüketilebilir. İdrar yolu enfeksiyonları, böbrek, mesane ve prostat gibi hastalıklara karşı tıbbi özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca, kolesterol seviyesini de düşürdüğünden diyet takviyesi olarak da kullanılmaktadır.

Tüm bu faydalı özelliklerine rağmen buğday ve arpa gibi insan tüketiminde fazla yer almaz. Bunun sebebi yoncanın ne gibi özelliklere sahip olduğunun fazla bilinmemesinden kaynaklanır. Ancak, yem bitkisi olarak kullanılması sayesinde dünyada et ve süt endüstrisi ayakta kaldığı söylenebilir.

Yonca Tarımı ve Ekimi

Yonca, genellikle sonbahar ve ilkbaharda ekilir. İlk ekimin ilkbaharda yapıldığı daha sık görülür. İlk ekim sonrası ortalama 60-65 gün içinde ilk biçimin yapılması beklenir. İkinci ekim ise 35-45 gün sonra yapılır. Sonbaharın sonlarına kadar biçim yapılması gerekir. Sonbaharın sonunda bitki bir sonraki bahara kadar gelişimini durdurur ve kendini kışa hazırlar.

Eğer bakımı iyi sağlanırsa ikinci yılda her 35-45 günde bir yonca biçimi yapmak mümkün hale gelecektir. Bu durum diğer yıllarda da aynı şekilde devam edecektir. Ancak, verim dördüncü yıldan sonra fazlasıyla düştüğünden çoğu çiftçi dördüncü yıldan sonra yonca yetiştirmeyi bırakır.

Yoncanın Su İsteği ve Sulama

Yonca, her ne kadar kuraklığa dayanıklı olsa da verimi geçen yıllar içinde fazla kaybetmemek adına belirli seviyelerde toprak nemini karşılamanız gerekecektir. Toprak neminin %50’nin altına düşmemesi önerilir.

Gelişim dönemi boyunca çoğu çiftçi toprak kuruduğu andan itibaren salma ve yağmurlama gibi sulama sistemlerini kullanarak yoncayı sularlar. Buna ek olarak, son sulama genellikle hasattan 3-10 gün önce yapılır.

Yonca, uzun köklere sahip olduğundan sulama yapmak hayati öneme sahip değildir. Fakat, yaz aylarında uzun süren kuraklık döneminde sulama uygulamaları yapılmazsa çoğu yonca zarar görecek veya hasat tümüyle ziyan olacaktır.

Bazı araştırmalarca yonca bitkilerinin verimi diğer mahsullere göre yüksek tuzluluk oranından veya sulamada düşük kalitede sudan etkilenmemektedir. Ancak, su kalitesinden fazla şüpheleniyorsanız bir yerel ve lisanslı bir tarım uzmanından destek alabilirsiniz.

Aksaray’da Yonca Nereden Alınır?

Yonca alım satımı yapan birçok firmada bulunmaktadır. Aksaray’da yonca satışı yapan firmamız hem yerel çiftçinin hem de tüm Türkiye’nin yonca ihtiyacını karşılamak için çalışmaktadır.

Kaliteli ve iyi bakılmış yoncalarımızla Aksaray’da bulunan müşterilerimizin ihtiyaçlarını en hızlı şekilde karşılamak için kendimizi geliştiriyoruz. Daha fazla bilgi almak ve yoncalarımızı yakından incelemek için web sitemizden bizimle iletişime geçebilir ve diğer blog yazılarımızı okuyabilirsiniz.


Görseller

Yonca Görselleri